Colònies NEFITU

 

Durada: 04/07/2016 – 08/07/2016
Preu: 270 €
Inscripció: Formulari d’inscripció

Què són les “Colònies MEFITU”?
Les “Colònies MEFITU” són unes colònies per a que infants i joves aprenguin de la natura, dels boscos mediterranis i dels incendis forestals. En aquestes colònies volem transmetre coneixement de medi ambient i d’ecologia dels boscos mediterranis i del foc. Treballarem què són els incendis forestals i quines són les seves causes i conseqüències. Quines estratègies tenen les espècies mediterrànies per resistir al foc i quines són les actuacions de gestió forestal que es poden realitzar al bosc, tant abans com després d’un incendi, per a obtenir un paisatge més resistent als incendis. Serà una setmana de colònies de natura, d’ecologia i d’aprenentatge, però sense deixar de banda la diversió.

Per què fem aquestes colònies?
Volem que els infants gaudeixin d’una activitat a la natura on es treballin temes d’ecologia dels boscos i del foc, en aquest cas, a través dels incendis forestals als boscos mediterranis. Amb la finalitat de transferir coneixement per construir una societat més resistent a una pertorbació natural com és el foc, treballant també temes d’autoprotecció. Fer unes colònies amb conceptes de ciències naturals i ecologia no vol dir en cap cas que deixarem de banda el joc, l’esport i l’esbarjo, ja que continuen essent unes colònies de lleure, on estan pensades activitats com jocs al bosc, jocs de nit i moltes coses més.

A qui van dirigides aquestes colònies?
A infants de tota la península que tinguin interès i sensibilitat per la natura i el medi ambient; que vulguin conèixer els diferents ecosistemes, i les espècies tant vegetals com animals dels nostres boscos, així com les causes, conseqüències i comportaments dels incendis, descobrir els models de propagació del foc, els mètodes de prevenció mitjançant la gestió forestal, els mètodes d’actuació, i de gestió dels incendis, previ i posterior, d’autoprotecció i gestió del risc… En general, entendre la globalitat dels incendis forestals.

Quan i on són?
Aquestes colònies es realitzaran del 4 al 8 de juliol de 2016 al municipi de Mura (comarca del Bages, Barcelona). L’estança es farà a la casa de turisme rural "El Salt" en règim de pensió completa, situada a la part alta del torrent de Ramonet de Mura, envoltada del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’àmbit geogràfic de les Valls del Montcau que destaquen pel paisatge i la diversitat del patrimoni cultural i natural. Aquesta proximitat amb l’entorn rural el fan un lloc idoni.

Qui organitza aquesta activitat?
Aquestes colònies estan organitzades per la Fundació Pau Costa i Alcubierre juntament amb el Club Muntanyenc Sant Cugat.

Què és la Fundació Pau Costa Alcubierre (Pau Costa Foundation – PCF)?
La PCF és una plataforma de capitalització, creació i transmissió de coneixement en ecologia del foc i gestió d’incendis forestals. Un dels pilars de la fundació és l’internacionalisme i la voluntat de compartir coneixements amb les diferents institucions que treballen en xarxa amb els eixos de la fundació. Dins la mateixa fundació hi ha el “MEFITU” (acrònim de “El Bosc Mediterrani, el Foc i Tu”), el projecte concret que s’encarrega de sensibilitzar en temes d’incendis als infants i a la societat en general. La sensibilització ambiental és un dels objectius més importants de la PCF, ja que divulgar l’ecologia del foc, treballar la percepció del risc i fer conèixer les polítiques per mitigar els incendis al conjunt de la societat, són el que ens permetrà canviar la percepció del foc.

Per dur a terme aquesta activitat, la PCF han decidit treballar juntament amb el Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC), entitat amb més de 70 anys d’història i referent en organització d’activitats tant a nivell municipal com concretes de lleure. El CMSC és una entitat de caire esportiu, social i cultural i amb una gran vessant de protecció del medi ambient. Apart, és un referent en l’organització d’activitats, amb més de 500 infants els que participen de les activitats del Club durant l’any. També l’organització de casals, sortides i colònies durant l’estiu ens fa destacar en aquest sector.

Edats:
Aquestes colònies estan dirigides a infants de 8 a 14 anys (nascuts entre els anys 2008 i l’any 2002)

Preu:
El preu de les colònies serà de 270€ (tot inclòs excepte el transport). Opcional: Transport des de Sant Cugat del Vallès fins a la casa rural “El Salt” a Mura, preu de 28 € inclou anada i tornada.

Inscripcions:
Data límit de les inscripcions : 15 de maig de 2016.
Posterior a les inscripcions s’organitzarà una reunió de pares i es facilitarà el dossier amb tota la informació i el programa detallat de totes les activitats.